ການລ້ຽງສັດ
ການລ້ຽງສັດ ແມ່ນກິດຈະກໍາທີ່ຕິດພັນກັບການຄຸ້ມຄອງ ແລະ ຮັກສາສັດທີ່ຢູ່ໃນການຄອບຄອງຂອງບຸກຄົນ ເຊິ່ງມີຈຸດປະສົງ ເພື່ອການບໍລິໂພກ ແລະ ການຄ້າ. ສາຂານີ້ມີຄວາມສໍາຄັນຕໍ່ການຕອບສະໜອງທາງດ້ານສະບຽງອາຫານ ແລະ ຂະແໜງອຸດສາຫະກໍາປຸງແຕ່ງອາຫານ ເຊິ່ງມີຄວາມສໍາຄັນຢ່າງຍິ່ງຕໍ່ກັບຄວາມໝັ້ນຄົງດ້ານສະບຽງອາຫານ ແລະ ຮັບປະກັນຄຸນນະພາບຊີ ວິດການເປັນຢູ່ຂອງປະຊາຊົນ ໂດຍສະເພາະດ້ານສຸຂະພາບ, ໂພຊະນາການ ແລະ ການພັດທະນາເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ.
ສາຂານີ້ ຮຽນກ່ຽວກັບ ບັນດາກິດຈະກໍາຕ່າງໆ ທີ່ນໍາໃຊ້ເຂົ້າໃນລະບົບການລ້ຽງສັດ, ຄຽງຄູ່ໄປກັບ ກິດຈະກໍາທາງດ້ານ ກະສິກໍາອື່ນໆ ກໍ່ຄື ການປູກຝັງ ແລະ ການປະມົງ ເພື່ອຕອບສະໜອງ ທາງດ້ານທັນຍາຫານ ແລະ ອາຫານ ໃຫ້ແກ່ ຄົນ ແລະ ສັດ; ຮຽນຮູ້ ວິທີການໃນການບົວລະບັດຮັກສາສັດລ້ຽງ ເປັນຕົ້ນແມ່ນ ການຈັດສັນສະຖານທີ່ສັດລ້ຽງ, ການປັບປຸງພັນສັດ, ວິທີການໃຫ້ອາຫານ ແກ່ສັດລ້ຽງ, ໂພຊະນາການຕໍ່ຮ່າງກາຍສັດ, ພະຍາດຂອງສັດ, ວິທີປິ່ນປົວສັດ ແລະ ອື່ນໆ.
ການສິດສອນຂອງ ສາຂາວິຊາ ການລ້ຽງສັດ ມີການບັນຍາຍທາງດ້ານທິດສະດີ ໃນຫ້ອງຮຽນ 60% ແລະ ອີກ 40% ຂອງການຮຽນ ແມ່ນການປະຕິບັດຕົວຈິງ ໂດຍການເຮັດວຽກໃນຄອກສັດ ແລະ ຟາມລ້ຽງສັດ ເປັນກຸ່ມ ພ້ອມທັງມີ ການຂຽນບົດລາຍງານຈາກການປະຕິບັດຕົວຈິງດັ່ງກ່າວ, ມີການເຂົ້າຫ້ອງທົດລອງເພື່ອເຮັດການວິໄຈ ແລະ ຢັ້ງຢືນຜົນການທົດລອງ. ນອກຈາກນັ້ນ, ຍັງມີການໄປທັດສະນະສຶກສາຕາມສູນລ້ຽງສັດ ໃນແຫ່ງຕ່າງໆ.
ໝວດວິຊາພື້ນຖານວິຊາສະເພາະ
- ເຄມີອົງຄະທາດ
- ຊີວະເຄມີ
- ສະຖິຕິກະສິກໍາ
- ສັດຕະວະສາດ
- ພືດສາດ
- ສັງຄົມວິທະຍາຊົນນະບົດ
- ນິເວດວິທະຍາ
- ພາສາຕ່າງປະເທດ
- ວິທະຍາສາດດິນ
- ສີລະສາດສັດ
- ສີລະສາດພືດ
- ອຸຕຸນິຍົມວິທະຍາກະສິກໍາ
- ວິສະວະກໍາກະສິກໍາ
- ການວາງແຜນ-ຄຸ້ມຄອງໂຄງການ
- ກໍາມະພັນທົ່ວໄປ
- ຈຸລະຊີວະວິທະຍາ
- ຝຶກຫັດເຕັກນິກການຜະລິດ
ໝວດວິຊາສະເພາະ
- ຫຼັກການກະສິກໍານະໂຍບາຍກະສິກໍາ
- ພັດທະນາ ແລະ ສົ່ງເສີມ
- ສະຖິິຕິ ແລະ ການທົດລອງ
- ລະບົບການລ້ຽງສັດ
- ລະບົບການປູກພືດ
- ລະບົບການຜະລິດກະສິກໍາ
- ພືດອາຫານສັດ
- ການຜະລິດສັດ
- ອາຫານສັດ
- ປັບປຸງພັນສັດ
- ການລ້ຽງສັດໃຫຍ່
- ຜະລິດສັດແບບປະສົມປະສານ
- ການລ້ຽງປາ
- ການລ້ຽງສັດປີກ
- ພະຍາດສັດ
- ການຢາ
- ວິນິດໄສພະຍາດສັດ
- ກວດກາຜະລິດຕະພັນສັດ
Leave A Comment