ເສດຖະກິດຊົນນະບົດ ແລະ ເຕັກໂນໂລຊີອາຫານ
ເສດຖະກິດຊົນນະບົດ ແມ່ນ ບັນດາກິດຈະກໍາທີ່ຕິດພັນກັບການພັດທະນາທາງດ້ານເສດຖະກິດໃນເຂດຊົນນະບົດ ໂດຍສະເພາະແມ່ນການຜະລິດກະສິກຳ. ສ່ວນເຕັກໂນໂລຊີອາຫານ ແມ່ນການນຳໃຊ້ເຕັກນິກ ແລະ ວິທີການທີ່ທັນສະໄໝເຂົ້າໃນການແປຮູບຜົນຜະລິດຈາກການກະເສດເພື່ອຮັກສາອາຫານ ແລະ ສ້າງຜະລິດຕະພັນໃຫ້ກາຍເປັນສິນຄ້າ. ວິຊານີ້ ມີຄວາມສໍາຄັນ ຕໍ່ການສ້າງເງື່ອນໄຂໃຫ້ແກ່ການປັບປຸງຊີວິດການເປັນຢູ່, ສ້າງລາຍໄດ້ ແລະ ຫຼຸດຜ່ອນຄວາມທຸກຍາກຂອງປະຊາຊົນໃນເຂດຊົນນະບົດ.
ສາຂາວິຊານີ້ຮຽນ ກ່ຽວກັບ ເສດຖະກິດທົ່ວໄປ, ເສດຖະກິດຊົນນະບົດ, ການພັດທະນາຊົນນະບົດ, ເສດຖະກິດກະສິກຳ ແລະ ການຄ້າຜະລິດຕະພັນກະສິກຳ ໂດຍຄຽງຄູ່ກັບການຮຽນຮູ້ ກ່ຽວກັບ ການແປຮູບຜະລິດຕະພັນອາຫານ ອັນລວມມີ ການປຸງແຕ່ງຜົນຜະລິດພືດ ແລະ ສັດ, ໂພຊະນາການ ແລະ ຄຸນນະພາບອາຫານ, ເຕັກໂນໂລຊີອາຫານ, ການວິໄຈຕ່ອງໂສ້ ຜະລິດຕະພັນ ແລະ ນະໂຍບາຍກະສິກຳ, ການພັດທະນາ ແລະ ສົ່ງເສີມກະສິກຳ, ແລະ ການວາງແຜນ ແລະ ຄຸ້ມຄອງໂຄງການ.
ການສິດສອນຂອງ ວິຊານີ້ ແມ່ນ ມີທັງການບັນຍາຍທາງດ້ານທິດສະດີໃນຫ້ອງຮຽນ, ການວິເຄາະ, ສັງເກດ ແລະ ຄົ້ນຄວ້າຂຽນບົດລາຍງານຕາມຫົວຂໍ້ທີ່ກ່ຽວຂ້ອງ. ນອກນັ້ນ, ຍັງຮຽນຮູ້ຜ່ານການລົງປະຕິບັດຕົວຈິງ ແລະ ການລົງທັດສະນະສຶກສາຕາມຂົງເຂດຊົນນະບົດ ແລະ ໂຮງງານອຸດສາຫະກໍາປຸງແຕ່ງອາຫານ ເພື່ອສຶກສາກ່ຽວກັບ ຂະບວນການໃນການດໍາເນີນເສດຖະກິດ ແລະ ເຕັກໂນໂລຊີທີ່ນໍາໃຊ້ເຂົ້າໃນຂະບວນການແປຮູບ ແລະ ປຸງແຕ່ງອາຫານ.
ມີຄວາມສາມາດ ແລະ ທັກສະຂອງການເປັນນັກພັດທະນາ, ສາມາດວາງແຜນສົ່ງເສີມການຜະລິດ ແລະ ການຕະຫຼາດ ຜະລິດຕະພັນກະສິກຳ. ນອກນັ້ນ, ນັກສຶກສາ ຍັງຈະສາມາດ ຮູ້ຈັກນໍາໃຊ້ເຕັກນິກ ແລະ ວິທີການໃໝ່ໆໃນການແປຮູບ ແລະ ເກັບຮັກສາຜະລິດຕະພັນອາຫານ ເພື່ອສ້າງມູນຄ່າເພີ່ມ, ລວມທັງໄດ້ທັກສະໃນການຄຸ້ມຄອງໂຄງການພັດທະນາຊົນນະບົດຕ່າງໆ.
ເປັນນັກພັດທະນາຊົນນະບົດຢູ່ອົງການລັດ ແລະ ໂຄງການພັດທະນາຂອງອົງການຈັດຕັ້ງສາກົນ. ສາມາດປະກອບອາຊີບເປັນວິຊາການ, ທີ່ປຶກສາ ຫຼື ນັກພັດທະນາສິນຄ້າ ໃນຂະແໜງອຸດສະຫາກຳແປຮູບຜະລິດຕະພັນອາຫານຕ່າງໆ ແລະ ສາມາດບໍລິຫານ ແລະ ຄຸ້ມຄອງ ໂຄງການພັດທະນາຊົນນະບົດ ແລະ ໂຄງການສົ່ງເສີມຜະລິດຕະພັນ ທີ່ມີການນໍາໃຊ້ເຕັກໂນໂລຊີໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານ.
ໝວດວິຊາພື້ນຖານວິຊາສະເພາະ
- ເຄມີອົງຄະທາດ
- ຊີວະເຄມີ
- ສະຖິຕິກະສິກໍາ
- ສັງຄົມວິທະຍາຊົນນະບົດ
- ວິທະຍາສາດດິນ
- ກະເສດຊົນ
- ສີລະສາດສັດ ແລະ ພືດ
- ສາລີລະສາດສັດ
- ອຸຕຸນິຍົມວິທະຍາກະສິກໍາ
- ການວາງແຜນ-ຄຸ້ມຄອງໂຄງການ
- ກໍາມະພັນທົ່ວໄປ
- ຈຸລະຊີວະວິທະຍາ
- ເສດຖະກິດທົ່ວໄປ
- ລະບົບການຜະລິດກະສິກຳ
- ລະບົບການລ້ຽງສັດ ແລະ ປູກພືດ
- ກະສິກຳປ່າໄມ້
- ສະຖິຕິ ແລະ ຄົ້ນຄວ້າທົດລອງ
- ຫຼັກການກະສິກຳ
ໝວດວິຊາສະເພາະ
- ເສດຖະກິດຊົນນະບົດ
- ເລກເສດຖະສາດ
- ທຸລະກິດກະເສດ
- ຈຸລິນຊີວິທະຍາອາຫານ
- ຊີວະເຄມີອາຫານ
- ເຕັກໂນໂລຊີອາຫານ
- ປຸງແຕ່ງຜົນຜະລິດພືດ ແລະ ສັດ
- ການຈັດການຄຸນນະພາບອາຫານ
- ໂພຊະນາການອາຫານ
- ວາງແຜນ ແລະ ຄຸ້ມຄອງໂຄງການ
- ນະໂຍບາຍກະສິກຳ
- ການພັດທະນາ ແລະ ສົ່ງເສີມກະສິກຳ
- ວິໄຈຕ່ອງໂສ້ຜະລິດຕະພັນ
- ການຄ້າສາກົນຜະລິດຕະພັນກະສິກຳ
- ປະເມີນໂຄງການພັດທະນາກະສິກຳ
- ສິນເຊື່ອການເງິນຈຸລະພາກ
Leave A Comment